Obsah
VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZNAČKU POLABÍ regionální produkt®
vyhlašuje 27. výzvu k předkládání žádostí o udělení značky POLABÍ regionální produkt®
Výrobci potravinářských, řemeslných, přírodních a zemědělských produktů působící v oblasti Polabí mohou předkládat své žádosti o registrovanou značku do 7. 12. 2022.
Značka „POLABÍ regionální produkt®“ byla vytvořena v rámci fungujícího systému regionálních značek, který rozvíjí Asociace regionálních značek, z. s. (ARZ). Bližší informace o systému i regionech se zavedeným systémem regionálního značení viz www.regionalni-znacky.cz. Regionální značka se uděluje výrobkům spotřebního charakteru, přírodním, zemědělským produktům a uměleckým dílům splňujícím certifikační kritéria.
Certifikovat lze např.:
- Řemeslné výrobky a umělecká díla: např. výrobky ze dřeva, kovu, textilu, slaměné ozdoby, krajky, šperky, keramika, sklo, papírové obaly, upomínkové předměty, nábytek a další
- Potraviny a zemědělské produkty: např. mléko, sýry, maso, vejce, pečivo, obiloviny, ovoce, zelenina, víno, nápoje (šťávy a mošty), med a další
- Přírodní produkty: např. lesní plody, léčivé byliny, čaje, extrakty z rostlin pro kosmetické účely, minerální voda a další
Pozn.: Výše uvedený výčet je pouze informativní. Vhodnost výrobku pro získání značky „POLABÍ regionální produkt®“ bude posuzována certifikační komisí individuálně a záměr je dobré předem konzultovat s pracovníky MAS Podlipansko.
Výrobce může žádat o certifikaci konkrétního výrobku nebo jednotně definované skupiny výrobků (soubor výrobků), kde všechny výrobky shodně plní kritéria uvedená v žádosti.
K čemu značka slouží a co výrobcům přinese?
- výrobců a jejich tvorby, začlenění do platformy Asociace regionálních značek
- mezi výrobci, předávání zkušeností a praxe
- na prezentačních a prodejních akcích, trzích, jarmarcích
Bližší informace naleznete v dokumentech: Zásady pro udělování a užívání značky „POLABÍ regionální produkt®“ a Certifikační kritéria pro značku „POLABÍ regionální produkt®“.
Vyplněnou žádost o udělení značky včetně relevantních příloh doručte poštou nebo osobně v pracovních dnech od 8:00 do 16:00 hodin, do 7. 12. 2022 na adresu MAS Podlipansko, o.p.s., Chvalovická 1076, 289 11 Pečky nebo zašlete scan na e-mail: projekty@podlipansko.cz.
Dokumenty k podání žádosti naleznete na https://podlipansko.cz/nase-projekty/77-regionalni/152-polabi-regionalni-produkt, případně Vám je zašleme na vyžádání.
Nezbytné podmínky pro udělení značky „POLABÍ regionální produkt®“:
- Místní subjekt
- Doložení kvalifikace pro příslušnou výrobu
- Bezdlužnost žadatele
- Zaručení standardní kvality výroby
- Proces výroby nepoškozuje přírodu
- Naplnění podmínek jedinečnosti výrobku (více viz formulář žádosti o udělení značky)
Vaše žádost bude posouzena Certifikační komisí, na jejíž jednání budete pozváni a představíte svou činnost a vzorek výrobků. Komise je složená ze zástupců místních akčních skupin působících v regionu značky, Asociace regionálních značek, sdružení, odborných institucí a regionálních výrobců. Termín zasedání certifikační komise je vždy 2x do roka – orientačně na jaře a na podzim.
Po schválení Vaší žádosti certifikační komisí Vám bude udělen certifikát, který Vás opravňuje k užívání značky „POLABÍ regionální produkt®“ na dobu 2 let. Při vydání certifikátu s Vámi MAS Podlipansko uzavře smlouvu o užívání značky. Po uplynutí doby platnosti certifikátu můžete podat žádost o obnovu značky. Obnovená platnost certifikátu se uděluje vždy na další 3 roky.
Povinnosti výrobce produkujícího certifikované výrobky se značkou „POLABÍ regionální produkt®“:
Základními povinnostmi výrobce produkujícího výrobky se značkou „POLABÍ regionální produkt®“ je nepřetržitá garance naplnění kritérií, která uvedl v žádosti a zajištění řádného označování výrobků níže uvedenými způsoby:
- začleněním značky (loga) do etikety nebo na obal výrobku na základě grafického manuálu
- označením výrobku (nebo jeho obalu) samolepkou nebo visačkou se značkou, kterou je možno si zakoupit od koordinátora značky za režijní cenu
- v případě výrobků, které nelze jednotlivě značit (např. pečivo), budou způsob a podmínky značení stanoveny individuálně po dohodě koordinátora značky s výrobcem, např. označením prodejního pultu či regálu apod.
Kontakt pro další informace, bezplatné konzultace:
Ing. Kateřina Pospíšilová, Ph.D., 721 170 388, projekty@podlipansko.cz, podlipansko.cz
Přílohy
Poslední aktualizace: 29. 11. 2022 08:23